Dnes je:

Koronavírus - informácie

Informácia o novele zákona č. 355/2007 Z. z. v čase krízovej situácie

Národná rada SR schválila dňa 3. apríla 2020 zákon č. 69/2020 Z. z. o mimoriadnych opatreniach v oblasti zdravotníctva v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony; nadobudol účinnosť dňom vyhlásenia 6. apríla 2020.

V tejto súvislosti bol zmenený a doplnený zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej „zákon č. 355/2007 Z. z.").

Najvýznamnejšie zmeny v zákone č. 355/2007 Z. z. v súvislosti s ochranou zdravia pri práci v období krízovej situácie súvisiacej so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 sa týkajú najmä týchto oblastí:

* Povinnosti zamestnávateľa v oblasti ochrany zdravia pri práci (§ 30 zákona č. 355/2007 Z. z.)
V čase krízovej situácie zamestnávateľ nie je povinný plniť niektoré povinnosti súvisiace s ochranou zdravia pri práci; napr. nie je povinný zabezpečiť posúdenie zdravotného rizika pri práci v spolupráci s pracovnou zdravotnou službou, nemusí plniť oznamovacie povinnosti vo vzťahu k orgánom verejného zdravotníctva, nie je povinný zabezpečiť posudzovanie zdravotnej spôsobilosti na prácu.
Netýka sa to povinnosti uvedenej v § 30 ods. 1 písm. a) zákona č. 355/2007 Z. z.:
Zamestnávateľ je povinný aj v čase krízovej situácie zabezpečiť opatrenia, ktoré znížia expozíciu zamestnancov a obyvateľov fyzikálnym, chemickým, biologickým alebo iným faktorom práce a pracovného prostredia na najnižšiu dosiahnuteľnú úroveň, najmenej však na úroveň limitov ustanovených osobitnými predpismi.

Zamestnávateľ je povinný bezodkladne po skončení krízovej situácie plniť všetky povinnosti pri ochrane zdravia pri práci vyplývajúce z § 30 zákona č. 355/2007 Z. z.

* Povinnosti fyzickej osoby - podnikateľa, ktorá nezamestnáva iné fyzické osoby a vykonáva prácu zaradenú do tretej kategórie alebo štvrtej kategórie v oblasti ochrany zdravia pri práci (§ 30 ods. 7 zákona č. 355/2007 Z. z.)
Fyzická osoba - podnikateľ, ktorá nezamestnáva iné fyzické osoby a vykonáva prácu zaradenú do tretej kategórie alebo štvrtej kategórie (rizikovú prácu), nie je povinná plniť niektoré povinnosti súvisiace s ochranou zdravia pri práci; napr. nie je povinná zabezpečiť posúdenie zdravotného rizika pri práci, nie je povinná zabezpečiť posudzovanie svojej zdravotnej spôsobilosti na prácu.
Netýka sa to povinnosti uvedenej v § 30 ods. 7 písm. b) zákona č. 355/2007 Z. z.:
Fyzická osoba - podnikateľ, ktorá nezamestnáva iné fyzické osoby a vykonáva prácu zaradenú do tretej kategórie alebo štvrtej kategórie je povinná aj v čase krízovej situácie zabezpečiť opatrenia, ktoré znížia jej expozíciu a expozíciu obyvateľov fyzikálnym, chemickým, biologickým alebo iným faktorom práce a pracovného prostredia na najnižšiu dosiahnuteľnú úroveň, najmenej však na úroveň limitov ustanovených osobitnými predpismi.

Fyzická osoba - podnikateľ, ktorá nezamestnáva iné fyzické osoby a vykonáva prácu zaradenú do tretej kategórie alebo štvrtej kategórie, je povinná bezodkladne po skončení krízovej situácie plniť všetky svoje povinnosti pri ochrane zdravia pri práci, ktoré jej vyplývajú z § 30 ods. 7 zákona č. 355/2007 Z. z.

*  Vykonávanie zdravotného dohľadu na pracoviskách pracovnou zdravotnou službou (§ 30a zákona č. 355/2007 Z. z.)
V čase krízovej situácie poskytovatelia pracovnej zdravotnej služby, ktorí vykonávajú činnosť dodávateľským spôsobom, nevykonávajú činnosť na pracoviskách zamestnávateľov, t. j. nevykonávajú dohľad nad pracovnými podmienkami na pracovisku. Lekári pracovnej zdravotnej služby nevykonávajú posudzovanie zdravotnej spôsobilosti na prácu a lekárske preventívne prehliadky vo vzťahu k práci.
Poskytovatelia pracovnej zdravotnej služby vykonávajú v čase krízovej situácie poradenstvo zamerané na ochranu zdravia pri práci a predchádzanie vzniku chorôb z povolania a ochorení súvisiacich s prácou, prednostne so zameraním na mimoriadnu epidemiologickú situáciu, najmä telefonicky alebo elektronickou formou.

Poskytovatelia pracovnej zdravotnej služby budú bezodkladne po skončení krízovej situácie vykonávať v celom rozsahu zdravotný dohľad pre zamestnancov.

* Posudzovanie zdravotnej spôsobilosti na prácu a vykonávanie lekárskych preventívnych prehliadok vo vzťahu k práci (§ 30e zákona č. 355/2007 Z. z.)
V čase krízovej situácie lekári neposudzujú zdravotnú spôsobilosť na prácu a nevykonávajú lekárske preventívne prehliadky vo vzťahu k práci u zamestnancov, u fyzických osôb -podnikateľov, ktoré nezamestnávajú iné fyzické osoby, ani u fyzických osôb, ktoré sa uchádzajú o zamestnanie.

V čase krízovej situácie sa posudzovanie zdravotnej spôsobilosti vykonáva len u zdravotníckych pracovníkov, ktorí poskytujú zdravotnú starostlivosť v priamom ohrození života a zdravia v čase pandémie z dôvodu šírenia vysoko nebezpečnej nákazy.

V čase krízovej situácie sa zdravotná spôsobilosť fyzickej osoby, ktorá sa uchádza o zamestnanie (vstupná lekárska preventívna prehliadka vo vzťahu k práci) nahrádza čestným vyhlásením fyzickej osoby. Vzor čestného vyhlásenia je v prílohe č. 3ca k zákonu č. 355/2007 Z. z.

Čestné vyhlásenie sa musí nahradiť lekárskym posudkom o zdravotnej spôsobilosti na prácu najneskôr do 90 dní od skončenia krízovej situácie.

* Zdravotná spôsobilosť pri vykonávaní epidemiologicky závažnej činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov (§ 22 vyhlášky MZ SR č. 585/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení v znení neskorších predpisov)
V čase krízovej situácie sa čestným vyhlásením fyzickej osoby nahrádza potvrdenie lekára o zdravotnej spôsobilosti fyzickej osoby na vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov. Vzor čestného vyhlásenia je v prílohe č. 3cb k zákonu č. 355/2007 Z. z.
Poznámka: Epidemiologicky závažná činnosť je pracovná činnosť, ktorou možno pri zanedbaní postupov správnej praxe a pri nedodržaní zásad osobnej hygieny spôsobiť vznik alebo šírenie prenosného ochorenia.

Čestné vyhlásenie sa musí nahradiť potvrdením lekára o zdravotnej spôsobilosti fyzickej osoby na vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov najneskôr do 90 dní od skončenia krízovej situácie.

* Uznávanie choroby z povolania alebo ohrozenia chorobou z povolania (§ 31a zákona č. 355/2007 Z. z.)
V čase krízovej situácie špecializované pracoviská pracovného lekárstva a dermatovenerológie (kožného lekárstva) neposudzujú zdravotný stav fyzických osôb na účel uznania alebo neuznania choroby z povolania alebo ohrozenia chorobou z povolania, t. j. neuznávajú chorobu z povolania alebo ohrozenie chorobou z povolania.

V tejto súvislosti v čase krízovej situácie ani príslušné orgány verejného zdravotníctva neprešetrujú pracovné podmienky a spôsob práce posudzovanej osoby pri podozrení na chorobu z povolania alebo ohrozenie chorobou z povolania.
Komisie na posudzovanie chorôb z povolania na regionálnej a celoslovenskej úrovni v čase krízovej situácie nevykonávajú činnosť.

V čase krízovej situácie sa nevykonáva ani opätovné posúdenie uznanej choroby z povolania alebo neuznanej choroby z povolania Celoslovenskou komisiou na posudzovanie chorôb z povolania.

Špecializované pracoviská pracovného lekárstva a dermatovenerológie budú posudzovať podozrenia na chorobu z povolania alebo ohrozenie chorobou z povolania bezodkladne po skončení krízovej situácie.

* Osvedčenia o odbornej spôsobilosti na činnosti uvedené v § 15 zákona č. 355/207 Z. z.
V čase krízovej situácie sa nevykonávajú skúšky žiadateľov o overenie odbornej spôsobilosti na činnosti uvedené v § 15 pred komisiou zriadenou na Úrade verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a regionálnych úradoch verejného zdravotníctva. Zároveň sa nevydávajú ani osvedčenia o odbornej spôsobilosti na činnosti uvedené v § 15.

V čase krízovej situácie sa odborná spôsobilosť na prácu s veľmi toxickými látkami a zmesami a s toxickými látkami a zmesami a odborná spôsobilosť na prácu s dezinfekčnými prípravkami na profesionálne použitie a odborná spôsobilosť na prácu s prípravkami na reguláciu živočíšnych škodcov na profesionálne použitie preukazuje
- dokladmi o vzdelaní a odbornej praxi a
- dokladom o odbornej príprave vykonanej dištančnou formou od vzdelávacej inštitúcie, ktorá uskutočňuje akreditovaný vzdelávací program.

Uvedené doklady sa musia doplniť riadnym osvedčením o odbornej spôsobilosti najneskôr do 90 dní od skončenia krízovej situácie.

V čase krízovej situácie sa nevykonáva aktualizačná odborná príprava osôb, ktoré sú držiteľom osvedčenia o odbornej spôsobilosti, pričom neplynie lehota na jej absolvovanie.

* Odborná príprava na prácu pri odstraňovaní azbestu alebo materiálov obsahujúcich azbest zo stavieb (§ 41 zákona č. 355/2007 Z. z.)
V čase krízovej situácie sa odborná príprava osôb na prácu pri odstraňovaní azbestu alebo materiálov obsahujúcich azbest zo stavieb vykonáva len dištančnou formou vo vzdelávacej inštitúcii, ktorá uskutočňuje akreditovaný vzdelávací program.

V čase krízovej situácie sa nevykonáva aktualizačná odborná príprava osôb na prácu pri odstraňovaní azbestu alebo materiálov obsahujúcich azbest zo stavieb, pričom neplynie lehota na jej absolvovanie.

Oznamovanie činnosti s dezinfekčnými prípravkami na profesionálne použitie a s prípravkami na reguláciu živočíšnych škodcov na profesionálne použitie (§ 52 ods. 4 zákona č. 355/2007 Z. z.)
V čase krízovej situácie postačí, ak povinná osoba oznámi príslušnému orgánu verejného zdravotníctva uskutočnenie činnosti s dezinfekčnými prípravkami na profesionálne použitie a s prípravkami na reguláciu živočíšnych škodcov na profesionálne použitie do 24 hodín po jej ukončení.

https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2020/69/20200406#

Na stiahnutie:

Príloha č. 3ca k zákonu č. 355/2007 Z. z.

ČESTNÉ VYHLÁSENIE na posudzovanie zdravotnej spôsobilosti na prácu v čase krízovej situácie (pdf)

ČESTNÉ VYHLÁSENIE na posudzovanie zdravotnej spôsobilosti na prácu v čase krízovej situácie (rtf)

Príloha č. 3cb k zákonu č. 355/2007 Z. z.

ČESTNÉ VYHLÁSENIE na posudzovanie zdravotnej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov v čase krízovej situácie (pdf)

ČESTNÉ VYHLÁSENIE na posudzovanie zdravotnej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov v čase krízovej situácie (rtf)